استاد دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران، گفت: دوچرخهسواری یکی از فعالیتهای هوازی است که تاثیرات مثبتی بر سلامت جسمی و روحی افراد دارد و با جلوگیری از بروز انواع بیماریها، به آنها کمک میکند زندگی سالم و مفرحی داشته باشند.
دکتر رحمان سوری اظهار کرد: دوچرخهسواری یکی از فعالیتهای هوازی است که هر شخصی در هر سنی میتواند از آن بهرهمند شود. به طور کلی دوچرخهسواری از دو بخش مهارت و فعالیت تشکیل شده است. افرادی که در این رشته ورزشی مهارت کافی دارند و از تعادل پویا برخوردارند، میتوانند در محیطهایی مثل پیستها و فضای باز به این فعالیت بپردازند، در غیر این صورت بهتر است از دوچرخهسواری ایستا که به صورت پدال زدن روی یک صفحه ثابت انجام میشود، استفاده کنند.
وی افزود: به طور کلی فعالیتهای ورزشی هوازی برای بهبود و سلامت قلب و عروق و دستگاه تنفسی و سیستمهای متابولیکی بدن بسیار مفیدند. اصلیترین ویژگی دوچرخهسواری تاثیر بر متابولیسم اصلی بودن یعنی متابولیسم اسیدهای چرب و تا حدودی کربوهیدراتها است. در حین این فعالیت مصرف اکسیژن افزایش پیدا میکند و انرِژی مصرفی را بالا میبرد و همین امر تاثیر قابل ملاحظهای بر کاهش وزن و بهبود سازگاریها هورمونی برای کنترل وضعیت فشار و قند خون دارد. در واقع این تاثیرات با تاثیرات فعالیتی مثل دویدن برابری میکند.
سوری به تاثیر دوچرخهسواری بر سیستمهای بدن اشاره و تصریح کرد: دوچرخهسواری در بهبود فشار خون، جلوگیری از بیماریهای عروق کرونر از طریق کنترل کلسترول و قند خون، کنترل وزن و وضعیت متابولیکی بدن موثر است. این فعالیت یک ویژگی خاص دیگر هم دارد و آن این است که علاوه بر مفرح بودن، میتواند در روزهای سرد و آلوده، در سالن و با دوچرخهسواری ثابت یا دوچرخههایی که روی ریلهای گردان تعبیه شدهاند هم انجام شود.
این استاد دانشگاه همچنین به مفید بودن دوچرخهسواری برای برخی از افراد با شرایط خاص اشاره کرد و گفت: از آن جا که در تمرینات دوچرخهسواری کنترل و عدم تحمل وزن وجود دارد، فعالیت مناسبی برای افرادی است که وزن بالایی دارند و انجام برخی ورزشها فشار زیادی به مفاصل شان وارد میکند. دوچرخهسواری وزن را تحمل میکند و به تقویت عضلات کمک میکند و برای زنان باردار، افراد سالمند، کسانی که درصد چربی بالایی دارند و یا دچار محدودیتهای حرکتی هستند توصیه میشود، البته کسی که این فعالیت را انجام میدهد باید با توجه به هدفی که از این ورزش دارد، شدت و مدت مناسبی را برای آن در نظر بگیرد.
وی ادامه داد: شدت را معمولا با ضربان قلب اندازه میگیرند. اگر کسی برای بهبود ظرفیت قلبی – عروقی، قلبی – تنفسی، کاهش کلسترول ، قند و فشار خون دوچرخهسواری میکند، باید شدت تمرینات را بین 65 تا 75 درصد ضربان قلب بیشنیه خود قرار دهد؛ به این صورت که عدد 220 را منهای سن خود کرده و 65 تا 75 درصد عدد به دست آمده را حساب کند و شدت فعالیت را به همان میزان قرار دهد و زمان را هم بین 20 تا 30 دقیقه در نظر بگیرد. اما اگر شخص برای کاهش وزن این کار را انجام میدهد بهتر است شدت را بین 55 تا 65 درصد ضربان قلب بیشینه در نظر بگیرد و در مدت 30 تا 40 دقیقه به فعالیت بپردازد.
سوری در پایان خاطر نشان کرد: فدراسیون دوچرخهسواری میتواند با تشکیل کلاسهای آموزش برای آموزش و ترویج دوچرخهسواری در بهبود جایگاه ای ن ورزش بین مردم موثر باشند، علاوه بر این شهرداریها ، مدارس و دانشگاهها هم در آموزش دوچرخهسواری در سن مناسب میتوانند نقش موثری داشته باشند. ساختن پیستهای مخصوص برای این فعالیت هم میتواند مردم را تشویق و ترغیب کند و باید سعی کنیم این فعالیت را به صورت یک فرهنگ در بین مردم نهادینه کنیم تا هم از آلودگی محیط زندگی کم شود و هم از انرژی موجود در بدن بهترین استفاده و بهره را ببریم.
منبع: ایسنا